Kamenná podlaha

Dne: 11.1.2019, #Stavba

Základem podlahy je několik centimetrů hlíny - hrubá vrstva. Podrobnosti jsou sepsané v článku Hliněná podlaha. Na hrubou vrstvu jsme pokládali vrstvu vyrovnávací a to co nejvíce do roviny. Materiál již klasicky jíl, písek a voda s přidaným jemnějším štěrkem. Výjimečně se objevila i místa, kde jsme hrubou vrstvu museli snížit - veranda.

Na uschlou vyrovnávací vrstvu jsme nejprve naskládali kameny. Jsou použity řezané čedičové sloupky. Řezané na dlaždice jsme je již koupili v lomu stejně jako sloupky, které nám lemují vnitřní záhon. Vzhledem k nepravidelným tvarům dlaždic to nebyla záležitost na pět minut - dlaždice jsme skládali tak, aby mezi nimi byly rovnoměrné mezery, případně velké mezery v rohách dorovnali malými kousky, které jsme dořezávali. Naskládané puzzle jsme poté přilepovali. Jak jinak, než směsí jemný písek, jíl a voda s přidaným jemným štěrkem. Dlaždice bylo nutné hlídat, zda-li jsou v rovině.

Po zaschnutí hliněného lepidla přišlo na řadu hrubé spárování. Vyplnění spár mezi dlaždicemi hrubou spárovací hmotou těsně pod okraj dlaždic. Hrubá spárovací se překvapivě skládala z písku, jílu a vody. Jakmile uschly hrubé spáry, následoval úklid jako příprava na finální spárování. Zamést rozdrobenou hlínu, oškrabat hlínu z dlaždic, zamést oškrabanou hlínu a ve většině případů omýt dlaždice. Krátká ukázka z verandy ve videu.


Dále se šlo na opětovné ušpinění podlahy a to finální spárování. Materiálu pro tentokrát nebylo potřeba mnoho a musel být hodně jemný. Je to vrstva, po které nyní chodíme a je vidět. Nejlépe se spárovací hmota nanášela škrabkou (je vidět ve videu výše), kterou jsme použili i po zaschnutí na odstranění přebytečného materiálu. Buďto jsme zaschlé spáry pouze omyly houbičkou a zároveň zahoubovali (stejně jako omítku na zdech) a nebo druhým postupem nejprve oškrabali škrabkou a až poté zahoubovali. Obě metody mají své pro a proti a záleželo hlavně na množství přebytečného materiálu. Na některých místech podlahy je ale znát, že spáry jsou vymyty až moc. Dlaždice také bylo nutné znovu omýt, neboť dalším bodem bylo spáry naolejovat.

Původně jsme chtěli olejovat pouze spáry, ale olej je do dlaždic perfektně nasákával, takže buď bychom měli dlaždice s černýma nebo celou černou podlahu. Výsledkem je tedy celá naolejovaná podlaha. Oleje jsou naneseny dvě vrstvy. Opět zde byly dva postupy. První postup byl nejprve naolejovat spáry a v druhém kole spáry a dlaždice. Nicméně někde zůstala větší vrstva oleje a po zaschnutí zůstalo nevzhledné místo. Proto jsme přistoupili k postupu olejovat spáry a přebytečný olej na okrajích dlaždic hadříkem zatřít do dlaždic. V druhém kole opět naolejovat spáry a přebytečný olej na okrajích dlaždic zatřít do povrchu dlaždice. Nevzhlednému povrchu se škraloupy oleje byl konec.

Podlaha se po oleji chvíli ještě lepila, ale rychle se ošlapala. Takto upravený povrch by měl být voděodolný. Již se nám povedlo do hliněné spáry udělat i díry - lego kostičkou a upadlou vrtačkou. Nicméně hlína se dá lehce opravit a tak již není poznat, kde poruchy byly. Paráda.

Jak se taková podlaha umývá? Celkem bez problémů. Zametání v pořádku, občas se bordýlek zasekne ve spárách, které jsou byť jen o chlup níže než dlaždice, ale jiný směr zametání to vyřeší. Vytírání podlahy také bez problémů - rychleschnoucí a mop se na spárách nezasekává. Jediný problém bych viděla v barvě podlahy, kde je každé smítko vidět.