Hmyzí hotel do permakulturní zahrady

Dne: 3.7.2015, #Permakultura

Chceme na pozemek nalákat hmyz. Chceme u nás hmyz trvale. A chceme, aby se jim tam líbilo. Jak hmyzáky přilákat? V první řadě samozřejmě na kytky - na tom se intenzivně pracuje. V druhé řadě pořídit jim nějaké bydlení:). Hmyzí domeček je to pravé a tak jsme se i my pustili do jeho výroby.

Měli jsme k dispozici dřevěný špalek větších rozměrů. Vybrali jsme ho tedy k našim účelům a řádně ho provrtaly, jak jen to šlo. Na internetu je spoustu návodů a rad, jak zařídit nejlepší komfort pro hmyzáky. Velikost vrtáků jsem zvolila od 3mm do 10mm s tím, že nejvíce děr je vyvrtaných velikostmi 5mm a 6mm. Dle zkušenějších lidí je tato velikost hmyzáky nejvyužívanější.

Výroba hmyzí obydlí
Vyrobený hmyzí hotel
Detail apartmánů hmyzího hotelu
Detail apartmánů hmyzího hotelu

Domeček má samotný na výšku asi 60cm. Nejvíce obydlí je nahoře pod střechom, dole jich je ale také dost. Hmyzí hotel je postaven na nabouchané pneumatice vedle topolů a živého plotu z různých keříků. V budoucnu v blízkém okolí přibude ještě spoustu stromů a rostlinek, především bylinek, aby měli hmyzáci pestrý výběr stravy.

Aby do hotelu nepršelo a nevyplavovaly se jim obydlí, je nainstalována i střecha. Posbírali jsme různé zbytky střešního plechu, které se uřízly na míru, vyrobili jsme dřevenou konstrukci a vše se spojilo do jedné entity. Střecha drží na hotelu pevně a po vyzkoušení i funguje, jak má.

Střecha na hmyzí hotel
Výroba střechy na hmyzí hotel
Střecha na hmyzí hotel
Výroba střechy na hmyzí hotel

Po nějaké době přišla na řadu kontrola nájemníků. Některé apartmány vypadají obsazeně. To mi udělalo velkou radost:). Teď jen zbývá postarat se hmyzákům o 'all inclusive' a bude to vše v pořádku! Další krok k permakultuře na pozemku je hotový. Již nyní vymýšlíme další hotel. Ten bude umístěn na opačné straně pozemku. V budoucnu přibudou i obrácené květináče pro čmeláky.

Hmyzí hotel po čase
Hmyzí hotel po čase
Hmyzí hotel po čase
Hmyzí hotel po čase