Zásobování vodou

Dne: 31.1.2014, #Informace

Zabýval jsem se způsobem zásobení vodou. V zemělodi se používá pouze dešťová voda. Napsal jsem proto tabulky v excelu, které dokážou spočítat zásoby vody. Po zadání několika málo parametrů to spočte, jestli s vodou vystačíme nebo ne. V budoucnu umístíme na stánky webovou aplikaci, kde se to bude dát jednoduše vyzkoušet. Tabulka je od roku 2000 protože si myslím, že 14 let stačí na určení dlouhodobé stability.

Tabulka je také určena pro ústecký kraj, i když budeme bydlet na rozmezí ústeckého a středočeského kraje. Ale pro orientaci to stačí. Teď k výsledkům: pro tři osoby, předpokládanou plochu střechy 150m čtverečních a předpokládanou velikost nádrží 30m krychlových nám vychází průměrná spotřeba vody na osobu a den maximálně 77l. Ale to pltí pouze kvůli extrémně suchému roku 2004, jinak by to bylo 81l.

Samozřejmě že v praxi budeme svou spotřebu přizpůsobovat aktuálním zásobám vody. Také mnoho měsíců nám budou podle tabulek nádrže přetékat, z toho vyplývá, že bude muset být kvalitně udělaný přepad a odtok zbytečné vody od zemělodi.

Je reálné žít se spotřebou 80l na osobu a den? Podle toho co jsem našel, tak v roce 1965 byla spotřeba 300l na osobu a den, v roce 1990 to bylo 170l a v roce 2010 jen 120l. Jak je vidět spotřeba vody neustále klesá, i když nijak na tom nikdo neušetří, neboť žádná jiná surovina se nezdražuje tak rychle. Nyní, když žijeme v garsonce tak máme spotřebu 90l na osobu a den. To už se blíží požadované hodnotě. V zemělodi je ještě jedna výhoda, která pomůže s výraznou úsporou vody a to je: že na splachování WC se používá šedá voda. Neboli voda recyklovaná ze sprchy. Když je dnešní WC úsporné, každý prosplachuje 30l vody denně.

Když těchto třicet litrů odečtu jsem na spotřebě 60l na osobu a den, tím pádem by nám to mělo v pohodě stačit. A také určitě nebudeme plýtvat vodu: na zalévaní zahrady, napouštění bazénu a podobné. To budeme řešit permakulturními vychytávkami na zahradě.

Zde je soubor s tabulkou na přibližný přehled vody. srazky.xlsx