Náklady na bydlení v ostrovním domě na rok

Dne: 8.9.2022, #Bydlení offgrid

Předem upozorním, jsou to naše náklady na bydlení. Někdo jiný to v ostrovním domě může mít úplně jinak - jiné položky, jiné množství daé položky, jinou cenu,... Je nutné brát v potaz náš životní styl. Snažíme se zdroje šetřit, přizpůsobit se okolnostem a využít takové prvky, které nám přidají komfort. Tyto aspekty se budu dále snažit rozvést v jednotlivých položkách.

Dále bych chtěla zmínit, že do ročních nákladů na bydlení v naší offgrid zemělodi nebudu rozpočítávát náklady na získání zdrojů jako je FVE, nádrž na vodu. FVE pro nás nemá cenu rozpočítávat, protože natažení elektrické přípojky k nám by stálo o dost více než cena solární elektrárny. Nádrž na dešťovou vodu zase může být brána jako náhrada za studnu nebo vybudování přívodu, což je zase o dost dražší, než systém uchování dešťové vody. A v neposlední řadě zde nejsou započítány ani náklady na další stavby či výsadbu na zahradě. Jde pouze o bydlení.

  • Dřevo 5000Kč-8000Kč
  • Internet 6000Kč
  • Filtry na vodu, když to přeženu tak 1000 Kč
  • Plyn na vaření 500kč
  • Benzín do elektrocentrály 3-5l * aktuální cena benzinu
  • Silonky 30Kč
  • Sirky na zatápění - nevím částku, nyní jsem koupila zásobu 3000 sirek za 300, ale tipuji, že toto množství vydrží dlouho, dlouho.

Dřevo

Kupujeme štípanou břízu, kterou k nám vozí z pily kousek od nás. Je to 5m3 sypaného dřeva, takže když ho narovnáme do dřevníku, má 3m3, možná něco málo přes. Zatím kupujeme vždy jednu dávku a máme do zásoby 3 zimy dopředu. Topíme velmi úsporně - 1 zatopení navečer, 3 velká polena, žádné přikládání.

Internet

Já vím, není to běžná položka a není to nutná existenciální potřeba. Ale je to náklad. Je to pro komfort.

Filtry na vodu

Uhlíkový filtr používáme na pitnou vodu. Ostatní filtry jsou čistitelné a není potřeba je měnit. Měli jsme ještě keramický filtr, ale nakonec jsme ho přestali používat kvůli slabému průtoku.

Plyn na vaření

Během podzimu začíná být nedostatek sluneční energie, takže i s elektřinou se musí šetřit. Jsou dny i týdny, kdy je energie tak málo, že nemůžeme na elektrice ani vařit. Proto prozatím používáme plynovou plotýnku a propan butonovou lahev. Jednu zimu jsme využili celou 10kg lahev, loňskou zimu jsme ani celou nespotřebovali. V budoucnu budou k dispozici kamínka uzpůsobená přímo na vaření a plyn snad budeme moci vyškrtnout. Prozatím ale zůstává (strašákem připálené rýže...).

Benzín do elektrocentrály

Taktéž máme z nedostatku energie na podzim a v zimě občas potřebu zapnout elektrocentrálu. Ta běží jen párkrát za zimu (loni tuším běžela 4x). Využíváme ji, když nutně pořebujeme něco vyprat a není z čeho (např.látkové pleny na sluníčko nepočkají) nebo když máme v baterkách málo procent a hrozí, že se systém vypne. Spotřeba za jednu zimu je nejvýše 5l benzínu. Je to pojistka, kterou tu máme pro zajištění komfortu žití, aby nám tu bylo dobře. Nutná k existenci v ostrovním domě není, ale je to dobrá záloha.

Silonky

Může se to zdát jako podivná položka v seznamu, ale silonky používáme jako filtr na zachytávání hrubých nečistot mezi okapem a nádrží na dešťovou vodu. Použití silonky zmiňuje již Michael Reynolds a je to velmi efektivní filtr. Je samozřejmě nutné během roku vyměňovat.

Sirky

Tak zde asi není co dodávat. Vzhledem k tomu, že topíme v raketových kamnech dřevem, je potřeba zažehnout jiskru na roztopení. :)


Aby toto vše bylo možné, musíme uzpůsobit naše bydlení tak, abychom mohli žít úsporně, ale aby nám žití bylo komfortní. To znamená, že i když topíme jen 1x denně 3 polena dřeva, i tak máme doma komfortní teplo (někdy až moc, děti si minulou zimu občas stěžovaly, že bylo moc vedro). To nám umožňují raketová kamna s akumulací tepla. Ano, musíme každý den navečer zatopit a pohlídat oběhové čerpadlo na ohřátí teplé vody, ale těch pár minut na tuto činnost komfort žití sníží minimálně.

Když máme vlastní vodu, za kterou nemusíme platit, musíme s ní ale také umět nakládat. Máme vody omezené množství a tak s ní nebudeme plýtvat. Úsporné kohoutky, úsporná sprcha. Nechceme vodu kupovat, takže si tu spotřebu musíme pohlídat. Možná si někdo řekne, že to přeci není komfortní.. Upřímně, bydlíme tu již 4 roky a jediná blbá věc na tom je ta, že jsme si museli zvyknout na krátké sprchování. 12l na osprchování. A stačí nám to, přenesli jsme se přes toto omezení velmi rychle. Samozřejmě další omezení dešťové vody jsou filtry, které se musí kupovat, ale má to větší množství plusů.

Omezení velké vnímám ve vaření na plynu. Musím si stále opakovat, že je to dočasné řešení. Je to využívání neobnovitelných zdrojů a to se mi moc nelíbí. Vnímám to ale jako kompromis v naší situaci. Přeci jen nevyužijeme tak velké množství a nebudeme to využívat až do konce života. Na tuto položku na seznamu nejsem hrdá.