Solární vytápění domu - naše zkušenost

Dne: 10.3.2023, #Bydlení offgrid

Princip

Princip pasivního solárního vyhřívání spočívá ve využívání sluneční energie bez dalších aktivních systémů jako jsou třeba solární panely. K optimálnímu využití je zapotřebí vhodný návrh domu a jeho vnitřní uspořádání. Berou se ohledy na světové strany, akumulaci tepla, izolace i uspořádání okolí domu. Do domu se instalují velké skleněné plochy, především na jižní stranu domu pro využití slunečního záření během dne. Akumulace tepla pomáhá s udržením stabilní teploty v době, kdy nesvítí a izolace pomáhá s nižším únikem tepla pryč z domu.

Naše propozice domu

My máme prosklenou jižní část domu plus ještě dvě postranní okna - na západ a východ. Ty jsme tu chtěli pro větší množství světla, ale velmi se osvědčily i pro relaxační místo u oken. Okna na jižní stěně začínají 50 cm nad podlahou a jsou vysoká 2.5m. Jsou to obyčejná dvojskla. Mezi okny a stropem jsou ještě větrací otvory. Přední stěna domu má také dvoje vchodové dveře, které jsou také částečně prosklené. Okna jsou kolmo k zemi. Pro efektivnější využití slunce na podzim a v zimě by bylo vhodné mít skla zešikmená, ale to v české republice nemá moc význam, protože zde v období, kdy je potřeba hodně topit, není tolik slunce. Obecně v ČR je málo slunečních dní přes podzim a zimu. Nejméně od listopadu do ledna. Od února se situace zlepšuje. Dům je z ostatních třech světových stran částečně přihrnutý hlínou jako izolace stěn. Stěny domu jsou hliněné, takže akumulují teplo a v době, kdy je potřeba topit pak postupně uvolňují teplo do prostoru. Postupně se tím ale ochlazují, nicméně na jaře se zase začnou nahřívat. Podlaha je také hliněná a na hlíně jsou ve většině domu položené černé čedičové kameny, které, společně s hlínou pod nimi, také akumulují a následně uvolňují teplo. Čedič jsme zde chtěli proto, že se při akumulaci nepřehřívá, jako třeba žulové kostky, ale drží si příjemnou teplotu. Původně před domem nic nebylo ale po čase jsme na dům z jihu přistavěli skleník, který není aktivně vyhřívaný, jen působí jako nárazová zóna proti větru, který by z domu odebíral teplo. Skleník má prosklenou jižní stěnu, jsou zde pouze jednoduchá skla a na střeše má průhledný polykarbonát. Skleník se při svitu slunce zahřívá velmi a dále pak topí do domu. Můžeme tedy mít otevřené dveře, díky čemuž se topí a zároveň větrá, i když venku mrzne.

Jaké jsou teploty u nás doma?

Nyní je pro nás komfortní teplota v zimě 20-21°C, nicméně bych ráda zmínila, že 20°C zde je něco jiného než 20°C v kamenném domě, ve kterém jsme třeba bydleli předtím. 23°C už je u nás dost vedro. Přes topnou sezónu 2022-2023 jsme několikrát netopili právě díky pasivnímu vyhřívání. Od ledna je většinou aspoň občas slunce takže se skleník i dům pěkně vyhřejí. Konkrétní příklad s teplotou mohu uvést nejčerstvější. Na přelomu února a března tohoto roku jsme dva dny po sobě netopili, slunce svítilo, doma bylo v poledne 23,1 a odpoledne 23,9°C v nejzadnější části domu.V chodbě teploměr ukazoval 26°C a ve skleníku také tak. Celý den jsme přitom větrali. Dnes je to již třetí den, kdy nebudeme topit v kamnech. Paráda na začátek března, co?

Další informace o výhodách a nevýhodách se dozvíte ve videu